×

Greška

[OSYouTube] Alledia framework not found
log in

RSS

Vijesti

KOMET LEONARD IZ VRLIČKOG POGLEDA

Astrofotografkinja Jasna Maras podijelila je sliku kometa Leonard kojeg je uslikala u četiri sata ujutro: 'Ovaj komet nije prošao pokraj Zemlje više od 70 000 godina'
Promatrajte nebo, ovaj komet je sjajna repatica i pravi je božićni poklon za ljubitelje svemira.
Rekla nam je astrofotografkinja Jasna Maras iz Vrlike koja uživa u svom poslu i veliki je zaljubljenik u promatranje noćnog neba. Svoje očaravajuće fotografije objavljuje na svom Instagram profilu.
- Dana 12. prosinca 2021. komet će biti 34,9 milijuna km od Zemlje, a 18. prosinca 2021. bit će 4,2 milijuna km od Venere. Najbliže će se približiti Suncu 3. siječnja 2022. Počevši od 14. prosinca, komet će se moći vidjeti na noćnom nebu i nekoliko dana neće biti potrebni nikakvi instrumenti da ga se vidi. Pojavit će se na horizontu, između horizonta i Venere odmah nakon zalaska sunca 17. prosinca. U ranim satima 18. prosinca, Leonard će biti 2,6 milijuna milja udaljen od Venere - ispričala je Jasna koja je na savršenu fotografiju čekala do četiri ujutro.
Komet će nastajati svaki dan na nebu, a biti će vidljiv sve do Božića. Nije prošao tako blizu zemlje 70.000 godina, a nakon što prođe pokraj Sunca bit će izbačen iz našeg Sunčevog sustava, te ga više nikad nećemo moći vidjeti.
- Komet je dobio ime po znanstveniku G. J. Leonardu koji ga je otkrio 3. siječnja 2021. u zvjezdarnici u Mount Lemmonu. Komet je tada bio udalje 750 milijuna kilometara od Sunca. Ovo je prvi komet otkriven u ovoj godini - potvrdio je astronom Korado Korlević.
 • Objavljeno u Vijesti
 • Pročitano: 123 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

NESTANAK VODE

ZBOG TEHNIČKOG ZAHVATA NA VODOOPSKRBNOJ MREŽI DIO KUĆA U ULICI BANA BERISLAVIĆA KAO I SVE KUĆE PUT VAROŽDINA BIT ĆE BEZ VODE 7.05.2021. g. (utorak) U VREMENU OD 7-15 h.
MOLIMO GRAĐANE DA SEBI OSIGURAJU ODGOVARAJUĆU ZALIHU VODE.
 • Objavljeno u Vijesti
 • Pročitano: 174 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

PALJENJE ADVENTSKE SVIJEĆE

Ove subote, 27. studenoga, nakon molitve predvođene fra Mladenom Prolićem, upaliti će se prva adventska svijeća ispred crkve Gospe od Ružarija u 18 sati.
Paljenje prve adventske svijeće označava početak razdoblja došašća (adventa), vremena u kojem se pripremamo za Božić. Osim odbrojavanja tjedana do Božića, svjetlost svijeća simbolizira i svjetlost Božju koja na svijet stiže rođenjem Isusa Krista.
Pozivamo sve građane da se pridruže prigodnoj molitvi i paljenju svijeće.
 • Objavljeno u Vijesti
 • Pročitano: 240 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

TESTIRANJE U LJEKARNI

Obavještavaju se građani da će ljekarna provoditi testiranje na COVID i to u periodu:
 
ponedjeljak 08:00 do 09:30 sati

srijeda 11:30 do 13:00.

O drugom terminu testiranja obavjestimo Vas pravovremeno.
 
Podsjetimo, od utorka kreće nova mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, tj. uvode se COVID potvrde u javni sektor. Odluka se dakle odnosi na dužnosnike, državne i javne službenike te zaposlenike ustanova i trgovačkih društava čiji su osnivači RH, županije, gradovi i općine, kao i za pripadnike Oružanih snaga i zaposlene u zračnim lukama.

Svi koji nemaju COVID potvrde morat će se testirati, i to najmanje dvaput tjedno, a o danu testiranja odlučuje poslodavac.

Zaposlenici koji odbiju testiranje, tj. na posao dođu bez COVID potvrde, neće moći ući u zgradu.
 • Objavljeno u Vijesti
 • Pročitano: 396 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 22 Studeni 2021 10:18
Pretplati se na ovaj RSS feed