log in

RSS

Vijesti

UČENICI OSNOVNE ŠKOLE SNIMILI PROMOTIVNI FILM

Prijavom na natječaj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije u sklopu područja Kulturne baštine škola Milana Begovića izabrana je za sudjelovanje na projektu u 2020./21. godini. S obzirom na naglasak ove godine bio na turistički i kulturno zanemarenim lokalitetima koji nisu toliko poznati široj javnosti, a predstavljaju kulturnu vrijednost kraja iskoristili smo sve čari našeg kraja i odlučili se na što boljem i slikovitijem prikazu naših znamenitosti. Nastojali smo uključiti što više učenika u sudjelovanje, ali unatoč online nastavi i korona pandemiji bili smo nažalost ograničeni.
Dočekujući „turiste“ u svom gradu učenica drugog razreda upoznaje ih sa navedenim znamenitostima.
Posjetili smo izvor rijeke Cetine, Pločasti most, crkvu sv. Spasa gdje su nas učenici osmog razreda informirali o povijesti i ljepotama tih znamenitosti. Učenici su uz pripovijedanje o lokalitetima također i oslikavali znamenitosti, a njihovi crteži će činiti turističke razglednice za vrlički kraj.
Ljepotama vrličkog mjesta nema kraja, ali uz znamenitosti nismo mogli, a da ne prikažemo barem dio poznatog djela našeg Milana Begovića „Ere sa onoga svijeta“.
Recitirajući Begovićevu pjesmu posvećenu svom kraju na poznatoj vrličkoj Česmi učenik trećeg razreda uvodi nas u daljnji tijek radnje. Učenici trećeg razreda, sa učiteljicom Ivanom Kusić obučeni u narodne nošnje u suradnji s voditeljicom KUU Milana Begovića Marinom Turudić jedva su dočekali pokazati svima kako je na kraju Ero dobio dozvolu da oženi Đulu i kako su slavili svoju ljubav otpjevavši pjesmu „Što na nebu sja visoko“.
Želeći što bolje prikazati povijest Vrlike i dugogodišnje progonstvo od strane Osmanlija, učenici četvrtog razreda su uz povijesnu postrojbu kralja Dmitra Zvonimira iz Knina, Vranske vitezove i Šibensku gradsku stražu uprizorili dolazak na utvrdu Prozor, suživot s Mlečanima i bitku s Turcima.
Učenici su u sklopu projekta izrađivali i slikovnice, razglednice, pisali pjesmice posvećene svom kraju, razne križaljke, kvizove i igre učeći se tako radnim vrijednostima i stvaralaštvu, odgovornosti, inovativnosti, poduzetnosti i snošljivost kroz samostalni, suradnički i praktični rad. Učenici su zaista uživali u svakom dijelu ovog projekta i na taj način su još bolje uočili važnost očuvanja tradicije i kulturne baštine svog kraja. Uz sudjelovanje naučili su i da je preduvjet za prijenos i praktičnu primjenu znanja u životu i lokalnoj sredini učenje i važnosti timskog rada od iznimne važnosti.
Usprkos teškim vremenima u kojima se nalazi naš kraj i sve manjem broju učenika svake godine, nastojimo da naše mjesto živi jer usprkos brojnim osvajačima koji su kroz povijest prošli grad Vrlika i danas stoji hrabro u podnožju utvrde Prozor.
Ljubav prema svom kraju, tradiciji i baštini neumorno se prenose s koljena na koljeno... A zar nije najslađe kad to promatramo upravo na dječici koja nesvjesno u potpunosti značenja svega upotpunjuju svoje gene kamene i s njima odrastaju, odrađuju to sa žarom i euforijom.
Film pogledajte na:
 • Objavljeno u Vijesti
 • Pročitano: 91 puta
 • Poslijednja izmjena dana Utorak, 18 Svi 2021 06:35

PONAVLJANJE GLASOVANJA ZA GRADONAČELNIKA

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Vrlike, je zbog utvrđenih izbornih nepravilnosti, raspustilo birački odbor br. 5 Podosoje i odredilo ponavljanje glasovanja za izbor Gradonačelnika Grada Vrlike na biračkom mjestu br. 5 Podosoje za dan 23. svibnja 2021. godine.
Odluka se može pogledati u privitku.
 • Objavljeno u Vijesti
 • Pročitano: 206 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

REZULTATI IZBORA ZA GRADSKO VIJEĆE

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Vrlike utvrdilo je i objavljuje Rezultate izbora članova Gradskog vijeća Grada Vrlike provedenih 16. svibnja 2021. godine.
Rezultati se mogu pogledati u privitku.
 • Objavljeno u Vijesti
 • Pročitano: 134 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 17 Svi 2021 10:47

OBAVJEST ZA GLASAČE U PODOSOJU

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Vrlike obavještava birače iz naselja Podosoje da će na predstojećim Lokalnim izborima, koji će se održati dana 16. svibnja 2021. godine, biračko mjesto broj 5. Podosoje biti u privatnoj kući Dragana Marinovića, na adresi Podosoje 6, 21236 Vrlika.
To je jedina promjena u odnosu na dosadašnje izbore. U privitku se može pogledati Rješenje o određivanju biračkih mjesta na području Grada Vrlike.
 • Objavljeno u Vijesti
 • Pročitano: 171 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00
Pretplati se na ovaj RSS feed