×

Greška

[OSYouTube] Alledia framework not found
log in

RSS

Kultura

SVI ZA JEDNO HRVATSKO NAJ - VRLIČANI U VUKOVARU

Vukovaru tebi dolazimo iz Vrlike pozdrave nosimo! Oj!
U Vukovaru se prošli vikend 05.- 07. 2023. godine u okviru Dana Grada odvijao i 5. Festival nematerijalne kulturne baštine turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija pod sloganom „Svi zajedno Hrvatsko naj“. Festival se odvijao na više lokacija, a posjetitelji su mogli uživati u kulturnoj baštini, eno-gastro prezentaciji, kreativnim radionicama, performerima te koncertima.
Pozitivne vibracije i odlična atmosfera uz atraktivne programe pretvorili su ulice i trgove Vukovara u mjesta susreta različitih kultura, gastronomija i zabave, čuvajući najbolje od hrvatske zaštićene nematerijalne kulturne baštine od strane UNESCO-a.
Vrličani su se predstavili nijemim vrličkim kolom, te ojkavicom. Uz članove KUU Milan Begović predstavili su se i FA Jedinstvo, Babogredci, Sinjski alkari, VU Kumpanjija, Klapa Vrilo, Vukovarski golubići, mažuretkinje, sokolari te ostali.
Posebno su se ove godine na 5. Festivalu predstavili konji lipicanci, naime „Tradicija uzgoja lipicanaca“ je u prosincu 2022. ušla na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, uzgoj lipicanaca bilježi se od 1806., a ujedno je i najveći na svijetu. U dvorcu Eltz izveden je glazbeno-scenski prikaz „Ples baroknih konja dvorca Eltz“.
Nakon nastupa u Vukovaru, Vrličani su u svojim nošnjama posjetili memorijalna mjesta Ovčaru i Vodotoranj te posjetili Vrličane u Bapskoj koji su ih srdačno primili i ugostili te poslali velike pozdrave svojim korijenima u Vrlici.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 245 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

NAJAVA IZVOĐAČA - VRLIKA LAKE FESTIVAL

I ove godine, po treći put, očekuje nas rock spektakl na jezeru.
U petak, 23. lipnja, večer će biti u znaku doktora za rock and roll Milića Vukašinovića i njegov Vatreni poljubac. Večer će otvoriti indie rock band New Gondoliers iz Splita, a čuti ćemo i bend Morlak iz Drniša.
Subota je rezervirana za svima znani Psihomodo Pop dok će otvaranje večeri biti na sinjskom metal bendu Radagast. Festival će zatvoriti splitski bend Teška Odluka koja će nas uveseliti coverima rock legendi.
Cijena dnevne ulaznice biti će 10 eura, dok će za festivalsku ulaznicu cijena biti 15 eura. U cijenu ulaznice uključeno i mjesto za kampiranje uz jezero.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 491 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

USKRSNI OBIČAJI U VRLICI

U Vrlici je vrijeme uskršnjih blagdana poseban doživljaj. Za Uskrs se staro i mlado okuplja u mjesnoj crkvi Gospe od Ružarja, u želji da kao sudionici ili pak znatiželjni promatrači budu dio stoljetne tradicije čuvanja Kristova groba.
Kako točno izgledaju ovi drevni običaji?
Od davnine sve do današnjih dana u Vrlici se njeguje običaj da u Velikom tjednu grupa muškaraca pripadnika Bratovštine Čuvara Kristova groba sudjeluje u obredima i ophodima Velikog tjedna, čuvajući Kristov grob, zbog čega se zovu grobari. To su kršni muškarci odjeveni u prelijepe, mjesecima izrađivane tradicionalne nošnje od tkanog sukna i domaće ovčje vune, urešene zlatnim koncem i čojom, te upotpunjene starinskim oružjem – kuburama, iz kojih će nešto kasnije, tijekom pučkog slavlja, odjekivati i pucnji u znak veselja zbog Isusova uskrsnuća i njegove pobjede nad smrću. Ovaj je običaj postao ne samo crkvena manifestacija već i povijesna i kulturna baština hrvatskog katoličkog puka vrličkog kraja.
No da vam malo dočaramo sam tijek događaja… Arambaša je zapovjednik grobara i naravno sve aktivnosti idu preko njega. Tek od 18 godina se može postati čuvar groba. Uvjet je naravno da grobar mora biti aktivni kršćanin. Na Veliki četvrtak grobari se sastaju kod župne kuće gdje je nakon ispovijedi zajednička večera. Slijedi misa u crkvi Gospe od Ružarja, pranje nogu i procesija gdje se sveti sakramenat prinosi grobarima. Na Veliki petak ide se put križa kroz grad Vrliku, a iza toga slijedi čitanje muke, zatim otkrivanje i ljubljenje križa počevši od svećenika zatim grobari te ostali prisutni puk.
Grobari se za ovo vrijeme izmjenjuju na straži. Ovdje je riječ o dubokom vjerskom osjećaju i predanosti čuvanja presvetog tijela Isusova u razdoblju od polaganja u grob do uskrsnuća. Čitav postupak čuvanja Kristova groba odvija se u strogom i ozbiljnom ozračju, u tradicionalnim narodnim nošnjama vrličkog kraja, s tradicionalnim oružjem kojim su Vrličani stoljećima branili svoj dom i svetu katoličku vjeru i njena načela. Kršni momci i snažni muževi uljepšavaju otajstvo muke i smrti, Uskrsa i pobjede. Na Veliku subotu bdijenje počinje u 23 sata. U toku mise kada bude Slava Bogu grobari bježe i napuštaju grob te izlazeći iz crkve zapjevaju i zapucaju kuburama te se potom vraćaju natrag slušati misu.
Na sami Uskrs, Čuvari Kristova groba ili grobari dolaze u špaliru pred crkvu i ulaze na misu, a svoju službu završavaju iza mise kada pred crkvom plešu vrličko kolo u znak pobjede Krista uskrsloga nad zlom i grijehom. Vrličko ili kako se još naziva nijemo kolo je zaštićeno  od strane UNESCO-a kao nematerijalna kulturna baština.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 405 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

VRLIČANI NA ĐAKOVAČKIM BUŠARIMA

Grupa vrličana na čelu s gradonačelnikom Jurom Plazonićem posjetila je grad prijatelj Đakovo zbog sudjelovanja na manifestaciji Đakovački bušari. Središnji dio 29. Đakovačkih bušara – „Bušarenje“ odnosno prodaja tradicionalnih i autohtonih proizvoda održana je 11. veljače na đakovačkom Korzu, a tijekom prijepodneva 40 izlagača privuklo je na gradsku šetnicu brojne građane i njihove goste. Vrličani su tako na "Bušarenju" počastili svoje prijatelje iz Đakova vrličkim uštipcima koje su ispekle vrijedne ruke vrličanki te domaćim vrličkim pršutom. Vrlički štand je bio jedan od najposjećenijih na koje je svraćalo i staro i mlado posebno đakovčani koji porijeklo vuku iz Vrlike, pitajući za svoju rodbinu te šaljući velike pozdrave Vrlici i vrličanima. U popodnevnim satima ekipa iz Vrlike sudjelovala je u najvećoj pokladnoj povorci istočne Slavonije u kojoj je sudjelovalo oko 1500 maškara. Tema kojom su vrličani predstavili svoj kraj bila je prikaz života ljudi s kraja prošlog stoljeća. Za svoje uprizorenje vrličani su dobili pohvalnicu te zahvalnicu za sudjelovanje. Kroz sudjelovanje na Đakovačkim bušarima gradovi Vrlika i Đakovi još su se više povezali te produbili svoju suradnju. Nadamo se sudjelovanju sljedeće godine na 30. Đakovačkim bušarima.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 653 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00
Pretplati se na ovaj RSS feed