log in

RSS

Kultura

DANI GRADA VRLIKE 2017

Dani Grada Vrlike i blagdana Gospe od Ružarja.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 859 puta
 • Poslijednja izmjena dana Petak, 22 Rujan 2017 09:57

KUU U ČAVOGLAVAMA

KUU Milan Begović u subotu 19.8.2017. godine nastupala je u Čavoglavama.
Organizator folklorne večeri bio je KUD Naši Korijeni iz Kljaka.
3. Smotra narodnog stvaralaštva „Na izvoru naše tradicije“ bila je povodom Dana hrvatskih mučenika.
Nakon svečanog mimohoda i Svete mise u Crkvi Hrvatskih mučenika u Čavoglavama uslijedio je folklorni program kojeg je uveličalo 15 kulturno umjetničkih udruga.
Vrličko kolo i ojkavicu uz diple predstavili su odrasli članovi KUU Milan Begović.
Nakon nastupa uslijedila je i zakuska, a cijeli program popratio je i Marko Perković Thompson.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 506 puta
 • Poslijednja izmjena dana Petak, 25 Kolovoz 2017 05:27

POSJETA PRASVETIŠTU GOSPE STOMORIJE

U hrvatskom prasvetištu Gospe Stomorije u Kaštelama 14.08. 2017. g svečano je proslavljena svetkovona Uznesenja BDM na Nebo.
Misu uočnicu predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović u koncelebraciji s dr.don Marinkom Stantitićem i župnikom don Darijem Ćorićem.
Slavlje je započelo u župnoj crkvi sv.Petra u Kaštel Novom, odakle je u velikoj procesiji krenulo prema prasvetištu.
Sliku majke Božje - Gospe Stomorije nosili su bratimi bratovštine,policija,vatrogasci, lovci, mladi, brojne molitvene zajednice i udruge te naši momci u narodnoj nošnji iz Vrlike.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 509 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

PRIČA S OLIBA

Davne 1476. godine nekolicina Vrličana morala je napustiti svoj rodni kraj. Krenuli su na put pod vodstvom župnika Jurja Cetinjanina. Stigavši u grad Zadar, dobili su uputu da odu i nastanu otok Olib.
Vjera u Boga bila je snažna, pa tako su iz svoje župe nosili križ kojeg su skupa sa svojim kršćanskim duhom donijeli na Olib.
Kročili su na tlo Oliba i tako prenijeli svoju kulturu, običaje i vjeru. Bili su jedini stanovnici otoka, s vremenom taj broj se povećavao i tako je na Olibu do 2. Svjetskog rata živjelo oko 2 000 stanovnika. Važan je i podatak da je s Oliba u Službu Gospodnju otišlo preko 100 stanovinka. Došao je 2. Svjetski rat i opet se bježalo, ovaj put narod je otišao uglavnom u Ameriku. Tako su se vrlički korijeni rasuli svuda po svijetu. Danas na otoku Olibu živi oko 100 stanovnika.
Na nastupu u Zadru upoznali smo gospođu Irenu Budešu, voditeljicu KUU Zora s Oliba. Vrlo brzo smo se povezali i dogovorili susret. Već na folklornoj večeri u Vrlici, KUU Zora bili su naši domaćini. Zanimljiv je i način na koji udruga Zora djeluje. Naime, oni nemaju puno susreta i proba jer članovi su većinom zapravo svi odseljeni u Ameriku. Na Olib dođu jednom godišnje, uglavnom u isto vrijeme i tada prezentiraju svoje običaje.  Nastupali su sa svojim Olipskim plesom, uživali su u Vrlici, oduševili se svojim domaćinima, probali vrličke delicije i na kraju napravili mali izlet u Cetinu.
Sljedeću nedjelju 25.7.2017.godine KUU Milan Begović gostovala je na otoku Olibu. Svi su željno isčekivali pristajanje trajekta. Doček je bio prekrasan, zakuska, pjesma i dobro raspoloženje. No, doći na more i ne okupat se ne bi imalo smisla, pa su tako članovi proveli dan na predivnom moru.
U 20:00h imali smo susret sa mještanima i članovima KUU Zora u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje se nalazi križ kojeg su prije više od 500 godina donijeli naši Vrličani. Prizor je bio divan, vrlička nošnja i Vrličani pokraj križa donesenog sa našeg tla. Olipski svećenik održao je propovijed, ispričao povijest naseljenja Oliba i dao nam blagoslov.
Uputili smo se zajedno s KUU Zora na mjesto gdje nas je čekao nastup. Prije samog nastupa uslikali smo se zajedno kraj Kule Kaštel iz 16.st.
Na nastupu smo predstavili Vrličko kolo, ojkavicu i diple, a koliko su naši domaćini bili oduševljeni morali smo se vratiti još jednom na pozornicu.
Na kraju je naravno uslijedila zakuska i zabava do jutarnjih sati kad je došlo vrijeme da se ponovno ukrcamo na trajekt i vratimo u Vrliku.
Olib je jedno prekrasno mjesto, ispunjeni smo što smo imali priliku otići tamo i ponosni smo što su naši korijeni baš tamo pušteni.
Veza između Vrlike i Oliba sad je još jača i nadamo se da neće pasti u zaborav.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 556 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00
Pretplati se na ovaj RSS feed